Hvad gør latter? / Latter fysisk
 
 
fysisk latter

Hvad gør latteren fysisk?

Mellemgulvet:
Vi kender udtrykket ” angrebet af latterkramper” eller at vi får ondt i maven af at grine.
Der sker en sammentrækning af mellemgulvet, som masserer alle de indre organer i bughulen
Hvis du har prøvet at overgive dig til latteren, altså hvor du lo uden kontrol, har du sikkert oplevet, hvordan du rystede og spændte op i hele kroppen, men samtidigt knækkede du sammen af grin, måske måtte du endda lægge dig ned. Børn smider sig ofte på gulvet, hvis de bliver overmandet af latter.
De indre organer motioneres, når mellemgulvet trækker sig sammen, og det øger blodtilførslen til musklerne og organerne. Den øgede blodgennemstrømning og massagen regulerer fordøjelsen på en virkelig effektiv og sundhedsgavnlige måde.

Massage til blodårerne:
Latteren får din puls til at stige og masserer samtidigt dine blodårer, hvilket er med til at beskytte mod blodpropper. Under selve grinet, presses blodårerne sammen, fordi de skal presse mere blod op til de store muskler, og efter latteren udvider blodårerne sig igen, og blodet kan igen komme tilbage til de mindre blodårer i bl.a.tæer og fingre.  

Blodtryk:
Under latter stiger blodtrykket, og når du er færdig med latteranfaldet udvider blodårerne sig  igen og blodtrykket falder. Det falder faktisk til under det normale niveau lige efter grinet,

Hjertet:
Dit hjerte arbejder hårdt, som ved motion. Dr. Sven Svebak siger ”at den som ler ofte, giver hjertemusklen træning". Så kan du ikke li at jogge, er latter et alternativ, som tager vare på dit hjerte.Dit hjerte er en muskel og derfor er det vigtigt at det trænes, det skal jo konstant pumpe blod rundt i hele kroppen. Så når hjertet trænes øges blodtilførslen til muskler og organer - til hver en afkrog i kroppen. hjertet pumper mere blod rundt i kroppen, derfor bliver vi røde i hovedet, når vi ler.

Ilt:
oxygenniveauet  i blodet øges. Der kommer mere ilt rundt med blodet, som hurtigere når ud til alle cellerne.

Lungerne:
Lungekapaciteten styrkes.  Med en god latter styrker vi nemlig også lungefunktionen, lungerne får massage og får brugt deres fulde volumen. Under en god, dyb latter tømmer vi lungerne helt og totalt for luft og derfor kan vi godt få en følelse af at vi er ved at besvime, også alt det gamle luft, som er blevet til slagger, kommer ud med 110km i timen. Vi besvimer som regel ikke, for ind imellem latteren tager vi automatisk nogle dybe indåndinger og får på den måde en masse frisk ilt helt ned i lungerne, og dermed kommer der også mere ilt rundt til alle celler i krop og hjerne.

Åndedrætssystemet:
Gammel luft, som lagres længst nede i lungerne, fordi vi typsisk har et overfladisk åndedræt, kommer ud med 110km/t.

Hjernen:
Hjenen får mere ilt med den større blodgennemstrømning, så du får mere energi og tænker klarere. Hjernen slapper af, så det er også her du bliver kreativ og får de gode ideer.
Latteren er en god afslapning fra vores tanker, vi kan slet ikke tænke når vi ler! Men det er dejligt at komme i den tilstand, hvor du er total tom i hovedet og du samtidigt har det godt. Nogle bruger meditation for at tømme hjernen for tanker, her sker det bare helt af sig selv.
Ud over at du føler dig glad, afspændt og motiveret, er du også blevet mere fokuseret og koncentreret og du også lytter bedre efter. Samlet gør det, at der bliver lavet mindre og færre fejl og at du bedre kan huske det, der er blevet sagt.

Immunforsvaret:
Latter gør kroppen mindre udsat for infektioner
Immunforsvaret er kroppens forsvar mod bakterier og virus, og det styrkes ved at du ler. Der dannes flere hvide blodlegemer og dræberceller under et latterudbrud.
Her har tymuskirtlen en meget vigtig rolle, og der er en direkte link til latter og bevægelsen af dine kinder. Tymus kirtlen er et organ, der ligger under toppen af brystknoglen, og dens opgave er at forsvare os mod kræftsygdomme og infektioner, og det er her de hvide blodlegemer færdigdannes og dannelsen af T-lymforcytterne sker.

Hormoner:
Vi danner lykkehormoner som dopaminer og serotininer, som gør os mere positive over for omgivelserne. Vi føler os glade. Dopaminer danner vi også, når vi er forelskede, og denne følelse af beruselse føler du også efter et godt latterudbrud.

Naturlig smertestiller:
Latter øger niveauet af endorfiner, som er kroppens naturlige smertestiller.
Norman Cousins, redaktør af et Amerikansk ugeskrift Saturday Review, og senere professor ved UCLA School of Medicine, skrev i 1972 en bog ”Jeg lo mig rask”, om hvordan han brugte latteren i sin helbredelse fra sin gigtsygdom Han opdagede at 10 minutter´s latter kunne give ham op til 2 timer uden smerte.

Udseendet forbedres:
Et smilende ansigt er mere tiltrækkende end et anspændt ansigt.
Latter øger blodgennemstrømningen i de fine blodkar i huden og giver ansigtet et ungdommeligt udseende.
Muskulaturer i ansigtet strammes, muskulaturen i den bløde
del af ganen bliver også opstrammet og kan derved afhjælpe snorken.

 Copyright. Gengivelse kun med reference til hjemmesiden www.altomlatter.dk
       
Susanne Preisler | CVR: 27810691 | København - Danmark | Tlf.: +45 51763270